Sara Hallander

Jag är uppvuxen i Stockholm och har gjort den största delen av min utbildning här.

1993-1994 jobbade jag som assistent hos fotografen Johan Frick-Meijer och Diabolaget.

Hösten 1994 var jag i England och pluggade engelska och tog en Cambridge Master of Proficiency in English. Under den följande våren var jag i Frankrike och läste franska.

Under läsåret 1995-96 läste jag in naturvetenskaplig kompetens för att påbörja min långa vandring mot ett tekniskt och kreativt yrke. Hösten 1996 började jag på Materialteknik på KTH med ambitionen att börja med den tekniska delen av min utbildning. Jag valde att gå med inriktning på polymera material, dvs plaster.

Efter tre år tog jag ett sabbatsår och gick på Nyckelviksskolans allmänna linje och det var nog det mest fantastiska jag gjort i mitt liv. Där fick jag fortsätta att utveckla mig i alla material jag tidigare jobbat med så som t.ex. silversmide, textiltryck och keramik. Att få skapa hela dagarna var helt underbart och samtidigt en otrolig kontrast mot min andra väldigt teoretiska utbildning. Efter detta avslutade jag min civilingenjörsutbildning våren 2002.

Efter examen, hösten 2002 fick jag arbete på St Jude Medical, ett företag som tillverkar bl a pacemakers och implanterbara defibrillatorer. Där arbetade jag med utveckling av de polymera materialen för implanterbara produkter vilket var väldigt stimulerande och intressant. Under de sista åren så började längtan att göra något mer kreativt igen växa sig starkare och jag kände att det var dags att gå vidare.

Jag har alltid jobbat mycket i textila material och när jag under våren 2010 gick en kurs i mönsterkonstruktion på Tillskärakademin och kände att det var helt rätt för mig, äntligen hittade jag kombinationen av teknik och skapande jag sökte! Sedan september 2010 har jag arbetat här på Svensk Mönsterform som konstruktör och det är toppen!