Anja Ran

Under min uppväxt och på gymnasiet var jag inriktad på musik och samhällsvetenskapliga ämnen och var länge väldigt inställd på att jobba med just musik. Jag intresserade mig även för andra praktiska och kreativa uttryck och började sy och pyssla med textil på högstadiet. Efter studenten flyttade jag till England för att läsa engelska och jobba, men efter ett par år av det blev jag sugen på att prova att läsa klädsömnad och mönsterkonstruktion på folkhögskola i Malmö. Efter 1 år på folkis sökte jag vidare till universitet för att läsa skrädderi och blev antagen till University of the Arts – London College of Fashion där jag tog en Bachelor Honors i Tailoring 2013.

Efter min examen började jag jobba som herrskräddare på Göteborgsoperan. Efter ett år där ville jag bredda mina kunskaper inom digital mönsterkonstruktion och sökte därför till Direktris-linjen på Tillskärarakademin Göteborg. En ettårig utbildning som jag blev klar med i maj 2015.

Då flyttade jag tillbaks till Stockholm för att jobba på kostymavdelningen för Kristina från Duvemåla som skulle gå på Cirkus hösten 2015. Väl färdig med den produktionen fick jag ett vikariat på Brothers & Sisters AB som mönsterkonstruktör på deras in-house brands Riley och The Tailoring Club.

Jag började jobba på Svensk Mönsterform i mars 2016.